9. Een andere kijk op Corona

Sinds het begin van de bekendheid van de pandemie heb ik het gevoel dat er iets niet klopt. Corona kan ernstige gevolgen hebben, dat onderschat ik zeker niet. Maar als we eens bij de symptomen beginnen en deze op een andere manier bekijken, kunnen we dan misschien de vervelende gevolgen voorkomen? Mijn uitleg is zeker niet compleet, maar ik hoop je wel een ruimere visie te kunnen geven. 

De Symptomen van Corona 

Deze informatie heb ik van de Nederlandse site van de Rijksoverheid gehaald: 

  • U bent verkouden (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn); 
  • U hoest; 
  • U bent benauwd of kortademig; 
  • U heeft verhoging (tot 38 graden Celsius); 
  • U heeft koorts (vanaf 38 graden Celsius); 
  • U ruikt en/of proeft plotseling niets meer, zonder dat uw neus verstopt is.   

Als je goed kijkt naar deze symptomen en je hebt de voorgaande informatie op de website gelezen of een behandeling bij een van ons gehad, dan begrijp je waar ik naar toe wil.   

Oude angsten 

In mijn beleving zijn de uitingen of lichaamssensaties die je voelt bij het omhoogkomen van emotionele spanningen vooral de OUDE spanningen of eigenlijk onderliggende angsten, de aanvangsoorzaak van Corona. Ik spreek hier over spanningen. Er bevinden zich namelijk heel veel oeroude, erfelijke spanningen of angsten in het lichaam van bijna IEDEREEN. Ook in het lichaam van mensen die zich niet bewust zijn van iets of iemand bang te zijn. Onder andere doordat we in een zeer stressvolle tijd leven en onszelf van alles opleggen en vooral rennend en vliegend door het leven gaan, komen deze spanningen los. En doordat we weinig lichamelijke en vooral geestelijke rust nemen, worden de onderliggende angsten door ons lichaam niet goed verwerkt. 

Ik neem mijzelf als voorbeeld, ik dacht namelijk vroeger jarenlang dat ik nergens bang voor was, deed de gekste dingen om maar niet te hoeven voelen dat ik eigenlijk bang was. Ik was vooral overactief en stond vooraan als er iets te doen was. Ik was zo bang, dat ik mijn gevoel voor angst op zich, had uitgeschakeld. En als je de kleine gewaarwordingen in je lichaam niet meer voelt, krijg je uiteindelijk lichamelijke en geestelijke klachten.  Ik voelde mijn grenzen absoluut niet meer. En als het angstgevoel is uitgeschakeld, kun je heel makkelijk over de grens van de ander heen gaan. Maar ik voelde me wel opgejaagd, boos, teleurgesteld of verdrietig en snapte niet waarom. En ook niet waarom ik zo vaak verkouden en grieperig was. 

Als je moe bent van het doorrennen of het vele piekeren komt er een moment waarop je minder weerstand krijgt. Deze periode is belangrijk, want die herkennen we. We hebben een kriebel in onze keel, kuchen af en toe, krijgen keelpijn, een loopneus en hebben het soms benauwd op de borst, worden verkouden of krijgen griep.  Het hele keel- en borstgebied is een signaalgebied van emotionele spanningen. 

Onze visie op ziek zijn 

Een gezond lichaam gaat bij het krijgen van keel- of borstpijnen, wat feitelijk uitingen van in aanvang kleine ontstekingen zijn, een lichaamseigen afweermechanisme inschakelen. Het is wat technischer dan ik hier beschrijf, maar ik houd het eenvoudig. Het afweermechanisme bij ontstekingen en/of lichaamsvreemde stoffen is warmte of hitte. Doordat je lichaam automatisch de temperatuur verhoogt, doodt dit de bacteriën van de ontstekingen en eventuele virussen. Er worden processen in gang gezet om de verhoogde slijmvorming te reguleren en uiteindelijk zorgt dit alles ervoor dat het lichaam zichzelf kan genezen. Daarbij is het uiterst belangrijk om rust te nemen. Als je deze rust niet neemt en doorgaat met rennen, houd je de ontsteking in stand en neemt je kans toe om kwalen te krijgen. Medicatie kan helpen als de pijn of ontstekingen te heftig voor je zijn. Of als je zover in het ziekteproces bent dat er acuut actie ondernomen moet worden. Maar feitelijk remt reguliere medicatie het natuurlijk herstel van je lichaam en blokkeert vooral het lichaamsgevoel. Symptoombestrijding heet dat. De spanning blijft dus in het lichaam. En de onderliggende angst wil heel graag gevoeld en verwerkt worden en zoekt daarom soms een andere weg om naar buiten te komen.  

Inentingen 

Preventieve inentingen tegen Corona verstoren, net als medicatie, de natuurlijke processen van het lichaam. Het lichaam moet nog harder werken om de spanningen en angsten te verwerken die gewoon blijven komen. Daar kan een gezond lichaam ook ziek van worden. Maar als de angst om Corona te krijgen groter is dan de angst voor de gevolgen van de inenting, dan kan de inenting je zeker een tijdje helpen. Helaas is er net als bij medicatie vaak een herhaling van een inenting nodig omdat het lichaam blijft vechten tegen de lichaamsvreemde stoffen en een eventueel nieuw virus. En soms krijgen mensen bepaalde angsten gewoonweg niet verwerkt of is het ziekteproces te hevig.  Dan kan medicatie zeer zeker noodzakelijk zijn. 

Pijn, benauwdheid, geur en smaak 

Hoe meer en hoe groter de spanningen en hoe minder weerstand je hebt, des te meer druk er op het borst- en keelgebied komt. Het kan voelen alsof je keel wordt dichtgeknepen. Daardoor worden mensen benauwd en doordat ze niet begrijpen waarom dit in het lichaam gebeurt, gaan ze hoger en sneller ademen. Dat geeft nog meer pijn en benauwdheid. Door rust te nemen en op de juiste manier te (leren) ademen kun je dit al een heel eind voorkomen. Hoesten en niezen zijn juist manieren van het lichaam om spanningen los te laten en dus heel belangrijk om vrijelijk te kunnen doen. 

Het gebied waar jouw geur- en smaakvermogen huist, zit diep achter in je keel. Dit gebied komt in mijn beleving helemaal overeen met het gebied in je keel wat je voelt als er een hele oude angst gevoeld kan worden. Deze angsten hebben hun oorsprong in eeuwenlange onderdrukking, en vaak diepe schuldgevoelens. Het is dus helemaal niet vreemd dat als je deze angsten niet wilt of kunt voelen, je jouw geur en/of smaak een tijdlang kwijt bent. Er zijn veel meer ziektebeelden die te herleiden zijn naar oude angsten. Veel gehoorde klachten zijn diverse lichaamspijnen, hormonale klachten, maar ook tand- en kiespijnen. Deze klachten kunnen zich samen met Corona uiten. 

Besmetting 

Of virussen feitelijk besmettelijk zijn, daar kan ik me niet over uitlaten. Wel over het feit dat angst besmettelijk is. Zeker als je gevoelig bent maar ook als je niet gevoelig bent, kun je onbewust spanningen en emoties van andere mensen oppikken. Angst is een van de best voelbare emoties en hoe meer je eraan denkt of over praat, hoe groter de angst wordt. Het is niet voor niets dat men zegt dat een hond de angst van een mens ruikt. Door continue aandacht te geven aan de hoeveelheid besmettingen voeden we de angst. In mijn beleving is alle media momenteel een hele grote besmettingshaard.  

De maatregelen 

Om jouw spanningen en angsten te herkennen en verwerken zijn geen moeilijke technieken nodig. Het vraagt alleen tijd en het richten van jouw aandacht in jouw lichaam. De maatregelen die ons door de overheid zijn opgelegd, kun je perfect als leidraad gebruiken. 

De anderhalve meter afstand en de mondkapjesplicht zorgen er namelijk voor dat je wat minder dicht op een ander staat of zit, oftewel dat je jezelf en de ander letterlijk ruimte geeft. Je blijft dus uit de persoonlijke ruimte van de ander. Hierdoor ben zowel jij als de ander beter in staat om bij jezelf te blijven en het wat rustiger aan te doen. 

Een lockdown en in quarantaine gaan zijn perfecte tijden om een tijdlang je aandacht op jezelf te richten. Het feit dat we beperkt worden in leuke dingen doen, bijvoorbeeld beperkt mogen reizen, werkt hier op dezelfde manier aan mee. De meeste evenementen, reizen, etentjes en andere leuke dingen zijn naast leuk, ook afleidingen om maar niet met onszelf bezig te hoeven zijn. We lopen weg van onze emoties door leuke dingen te willen gaan doen en dat is precies wat de angst in stand houdt. 

Om onze gezondheid en vrijheid van binnenuit te laten komen, krijgen we van onze overheden dus onbewust al een aantal tools aangereikt. Op het moment dat we alles blijven doen zoals we altijd hebben gedaan, houden we in mijns inziens de huidige situatie in stand.  

Ik hoop je hierbij een kleine bewustwording te geven en samen met mijn zussen healen wij door middel van bewustwording en voelen. We beseffen dat dit een hele simpele uitleg lijkt voor de soms heftige gevolgen van Corona en de maatregelen. Maar als je de symptomen gaat herkennen en er ook echt wat mee doet, kun je op den duur weer van je lichamelijke en geestelijke vrijheid genieten.