7. De stappen van Verwerken

De juiste manier volgens de visie van FEELING MEANS HEALING om je emoties te verwerken heb ik hieronder beschreven in 7 stappen. Het kan zijn dat je niet alle stappen herkent of voelt. Dit is een richtlijn van wat je kunt voelen. 

  1. BewustwordingDeze stap gebeurt in het hoofd. Het gaat hier om het gewaarworden van wat er in je lichaam gebeurt. Je voelt iets en denkt, wat is dit? Je denkt erover en relativeert het. Je kunt hier ook bewust een herinnering naar boven halen. 
  1. HerkennenDit gebeurt in het gehele lichaam. Je herkent de spanningen als sensaties door bijvoorbeeld: het samentrekken van de spieren in je lichaam, trillen, het warm krijgen, zweten, het benauwd krijgen, tintelingen, duizeligheid, slikbewegingen maken, overtollig speeksel vormen, een droge keel krijgen, spanning in nek en/of schouders, oorsuizen, rugpijn, adem inhouden of juist sneller ademen, een hoge borst ademhaling, buikpijn, pijn rond het middenrif, hartgebied, onrustig worden, naar de wc moeten etc. 

Op het moment dat je spanning herkent, verandert er iets in je bewustzijn. Aandacht aan dat gevoel van bewustzijn zorgt ervoor dat het gevoel eerst sterker wordt. Dat is ook de bedoeling. 

  1. Erkennen of voelenvan lichaam naar keel en borstgebied. Je wordt onrustig, voelt soms pijn, krijgt de neiging en drang om iets te gaan ‘doen’. Het toelaten van spanning, angst, trillen, keelpijn, brok in de keel, druk op de borst is moeilijk, maar wel de juiste stap. In het keelgebied is vaak een spanning, brok of vage pijn te voelen. Dit kan voor in de keel, midden of zelfs tot achter in het keelgebied voelbaar zijn.  Soms zelfs hoger in het keelgebied of in de richting van de nek. Het kan ook als echt beginnende keelpijn aanvoelen, met uitstraling naar de zijkanten. De spanning kan voelbaar zijn in het hele borstgebied en soms heel heftig worden.  
  1. Verwerken en toelatenHET BELANGRIJKSTE GEDEELTE: van je keel en borstgebied naar je maag en darmkanaal. Het gevoel kan zeer intens zijn. De intensiteit neemt af als je de onverdeelde aandacht geeft. De neiging om het af te sluiten of weg te duwen kost meer energie dan het toe te staan, dus STA HET TOE! Gedachten hoeven niet te stoppen. Je mag blijven denken, maar stop met piekeren, door middel van de aandacht weer terug te brengen naar het borst/keelgebied. Dan blijf je in het gevoel. Als je met je aandacht erbij kunt blijven, vermindert het angstgevoel of jouw gewaarwordingen. Dit is een automatisch proces, daarvoor hoef je niets te doen, behalve te accepteren. Soms voel je het letterlijk zakken. Ook boeren, hoesten, niezen en winden laten horen bij een verwerkingsproces. Dit zijn letterlijk uitingen van verruiming in het lichaam. 
  1. Verteren: Dit gebeurt in het maag en darmkanaal. Soms borrelt het en voel je wat steken. Als het pijnlijk is, heb je meestal nog niet goed genoeg gevoeld. Je merkt dat je op de juiste manier verwerkt als je ontlasting stevig is, maar makkelijk je darmen verlaat en niet stinkt. (gewoon ruikt dus) 
  1. OntspanningJe hoeft even niets, alleen contact te houden met je lichaam, door te voelen of gewoon te zijn. 
  1. Groei: Dit is het mooiste moment. Je voelt je heerlijk en hebt zin om een volgende stap in jouw emotionele loopbaan te gaan maken. Op naar de volgende bewustwording! 

Noot: Tijdens dit proces ontstaat er bij sommige mensen een andere gewaarwording, namelijk alsof hun lichaam van binnen (op bepaalde plaatsen) in brand staat. Dit kan heel pijnlijk zijn. Als je dit waarneemt, neem contact op met Andrea. Zij kan je hier uitleg over geven. Ook als je regelmatig andere symptomen ervaart, neem dan contact op.