6. Relativeren versus verwerken en verteren

Vaak hoor ik cliënten zeggen dat zij hun emoties van een bepaalde gebeurtenis in hun leven hebben verwerkt. Ze vertellen mij dan dat ze daar geen last meer van kunnen hebben omdat ze daar over hebben nagedacht, er over hebben gepraat en er hulp bij hebben gehad. Ze geven aan dat die emotie of gebeurtenis verleden tijd is en dat ze hem goed verwerkt hebben. Ze hebben in ieder geval de gebeurtenis gerelativeerd en in hun hoofd een plaatsje kunnen geven.  

Als ik dan bij de cliënt ga ‘voelen’, voel ik nog veel spanningen in het lichaam die precies met de betreffende gebeurtenis te maken hebben, waarvan de cliënt dacht dat deze verwerkt was.  

Nadat ik deze spanningen losgemaakt hebt, hoor ik vaak terug dat de cliënten weer gaan dromen over de gebeurtenis of dat de beelden van de gebeurtenis weer op het netvlies komen. Sommige cliënten voelen zich een tijdje niet prettig of hebben even last van diarree. Met behulp van de MIndful Emotie Oefeningen kunnen ze zelf leren om echt te gaan verwerken en hierdoor op de juiste manier te verteren.  

Nadat er nu dus een juiste manier van verwerken heeft kunnen plaatsvinden, gebeuren er soms nog andere dingen. Cliënten kunnen zich gesterkt voelen in de tegenovergestelde emotie die ze verwerkt hebben. Als voorbeeld had ik een cliënt die altijd heel erg afhankelijk is geweest van haar ex-echtgenoot. Ze dacht de scheiding verwerkt te hebben en ook het feit dat ze nu op haar eigen benen moest staan met de kinderen enz. Nadat ik de emotionele spanningen had losgemaakt, belde haar ex-echtgenoot. Dit keer durfde ze voor zichzelf op te komen, wat ze al die jaren na de scheiding nog niet had gedurfd. Zo deed ze meer dingen die ze vroeger niet durfde.  

Dit soort situaties hoor ik regelmatig terug van mijn cliënten. Ze durven nu wel de situaties aan te gaan, die ze eerder niet aan gingen. Het lijkt wel alsof door het losmaken en verwerken van de oude vastzittende emotionele spanningen, de cliënt een stukje kracht hervindt. 

In mijn beleving is het relativeren van gebeurtenissen in je leven dus niet voldoende. Het praten en denken erover kan nuttig zijn om je gedachten te ordenen en om je terug te brengen naar de gebeurtenis om deze daadwerkelijk te gaan voelen, maar meer ook niet. Je lost de onderliggende emotie en aanverwante problematiek niet op door alleen te relativeren.