5. Onverwerkte emoties en patronen

Het losmaken van onverwerkte emoties kan ervoor zorgen dat er een structurele verandering komt in een bepaald (levens)patroon.  

Het vasthouden aan je oude gewoonten waar vaak een oude angst of familie patroon aan ten grondslag ligt, kan ervoor zorgen dat je altijd maar weer in hetzelfde cirkeltje blijft ronddraaien. Of iedere keer dezelfde problematiek het hoofd moet bieden. Dit is geen nieuwe informatie. Het veel gehoorde woord ‘loslaten’ of ‘positief denken’ is dan vaak het advies van mensen met wie je erover praat. Dat is alleen makkelijker gezegd dan gedaan.  

In mijn beleving is ‘loslaten en positief denken’ alleen mogelijk als je de oude angsten hebt gevoeld. Eerder niet. Punt.  

Het lijkt misschien wel of dit kan, maar vaak is dit tijdelijk. Totdat er weer een ander patroon komt wat er niet direct op lijkt, maar wel dezelfde angst als grondslag heeft. En dan kun je weer opnieuw beginnen met ‘loslaten en positief denken’. Ook dit kan een vicieuze cirkel worden. Het is natuurlijk prima als je dit wilt volhouden en je er verder geen last van hebt. 

Maar wil je een structurele verandering, zul je jouw vastgezette emotionele spanningen daadwerkelijk moeten gaan voelen, zodat je de angst eronder kunt toelaten, verwerken en verteren. 

In de hersenstam en in de hersenen worden namelijk ook spanningen vastgehouden. Doordat je gaat voelen, kunnen deze spanningen vrijkomen. Dan ga je merken dat er in jouw hersenen letterlijk ruimte komt waardoor je meer mogelijkheden gaat zien om jouw (levens)patronen te doorbreken en oplossingen voor jouw problemen te vinden.