10. yoga en fysieke blokkades

Als kind zijnde was ik vrij lenig. Mijn ellenbogen kon ik zelfs overstrekken. Met mijn duimen kon ik mijn polsen aanraken en vrij soepel stond ik in de ‘brug’. Alleen als ik in de zogenaamde spreidzit zat, lukte het me nooit om mijn benen ver te spreiden en kon ik amper mijn tenen aanraken. Ik was altijd stiekem jaloers op de leidster van de Majorettes waar ik toen lid van was, zij kon moeiteloos in een split of spagaat komen. Vanaf ongeveer mijn 25ste jaar ben ik begonnen met Yoga. Eerst zelf met behulp van een boek en later ben ik lessen gaan nemen en de docentopleiding gaan volgen. Altijd bleef ik dezelfde stroefheid houden met gespreide benen. Het leek wel of zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van beide benen mijn spieren gewoon te kort waren. En de laatste jaren voel ik een spanning in mijn onderrug, die soms uitstraalt naar mijn hele rug.  

Sinds ik me bewust ben geworden van mijn fysieke blokkades, zoals deze stijfheid, maar ook mijn rechterarm, die niet meer omhoog wilde, merk ik dat het beoefenen van alleen yoga vaak niet voldoende effect heeft om deze blokkades of stijfheid weg te krijgen.  Soms is er een tijdelijke opheffing van de blokkade. Soms ook kun je met alleen yoga een blokkade op een bepaalde plaats opheffen. 

Inmiddels weet ik dat een blokkade vaak meerdere emotionele spanningen huisvest. Door yoga houdingen of oefeningen te doen, trigger je door strekking als het ware de bovenste laag van deze spanningen. Als deze spanningen dan vrijkomen (door de strekking of rekking wat langer vast te houden) trek je er, als het ware, de emotie uit en krijg je de gelegenheid om de emotie die daarin vastzat, te verwerken. Veelal gebeurt dit automatisch en het heeft nog meer effect als je met je aandacht erbij blijft, terwijl je deze oefeningen doet.  

Helaas zijn de yogaoefeningen voor grote blokkades niet voldoende. Onder zo’n grote blokkade zitten namelijk veel meer emoties, lagen diep, die onder andere te maken hebben met jouw erfelijke belasting. Je kunt je voorstellen dat als je dan bijvoorbeeld jarenlang elke dag de spreidzit 5 minuten lang zou doen met je volle aandacht, dat er op een gegeven moment zeker wel meer rek in de benen en heupen komt. Iedere keer dat je dit doet, verwerk je namelijk weer een stukje van de blokkade. Alleen komt er een moment waarop je vastloopt en niet verder kunt rekken. Dit heeft te maken met de aanhechting van de spieren en pezen met de rest van jouw lichaam. Door jarenlange opbouw van spanningen is er een soort spierverkortingstraject in meerdere lichaamsgedeelten ontstaan. Daardoor zullen er eerst andere lichaamsspieren ontspannen moeten worden, bijvoorbeeld in nek en schouders, wil je weer ruimte krijgen in de rug, onderrug en bekken om jouw benen weer verder te kunnen spreiden. Yin Yoga is een van de yogavormen die hier aandacht aan geeft.  

Wat mij bij de Emotionele Behandelingen opvalt, is de spanningen in het hoofd. Vooral in het gezicht en de hersenen. Deze spanningen hebben meer negatieve effecten voor jouw lichaam als wordt gedacht en gevoeld. Vooral spanningen door dingen die je (in het verleden) hebt gehoord en gezien (zoals een emotionele gebeurtenis van bv ouders die vechten). Ik kom ook veel ‘kakenbijters’ tegen in mijn praktijk. De kaken zetten het gebied rondom de ogen, oren en slapen vast en veroorzaken hierdoor spanning op het keel en nekgebied. Niet zelden hebben cliënten hierdoor last van hun schouders en armen. Een veelgehoorde klacht is tintelingen in de handen en vingers of ‘dode’ vingers.  Het alleen bewust ontspannen van de kaken of het gezicht, is dan helaas niet voldoende. De onderliggende oorzaak en het patroon wat in de loop van de jaren is ontstaan, zal dan aangepakt moeten worden. Daarvoor is het beoefenen van alleen yoga niet voldoende.  

Inmiddels ben ik zelf van al mijn klachten af en heb ik ook geen vastzittende schouder of ‘frozen shoulder’ meer. De schouder, net als het heupgebied, huisvest zoveel diverse soorten spanningen, dat dit probleemgebieden zijn, die niet 123 op te lossen zijn. Iedere dag ontdek ik zelf ook weer een spanningsgebied wat losgelaten kan worden. En het fijne is, dat ik niet alleen soepeler word, maar ook de oude patronen die aan de blokkade vastzaten, herken en niet meer nodig heb. Yoga helpt me in ieder geval heel erg goed om mijn blokkades te blijven ontdekken.