3. Mindfulness EN

Mindfulness is het bewust aandacht schenken aan lichaam, geest en gedachten en emoties en lichamelijke sensaties. En je bewust worden van de ervaring van dit moment, zonder oordeel en met vriendelijkheid en compassie. 

Mindfulness is een methode voor het verkrijgen van spanningsbewustzijn in je lichaam waarbij het mogelijk en ook makkelijker is om de nadruk te leggen op het emotionele vlak en de moeilijkere gevoelens.  

Lichaamsbewustzijn is de eerste stap. Met behulp van aandacht in dit moment kun je leren om de spanningen te accepteren zoals ze op dit moment zijn. Dus je bewust worden van wat er gebeurt, niet waarom. Iedere keer als je afglijdt met je aandacht, ga je gewoon weer terug. Door in het hoofd te blijven, blijven problemen je gedachten beheersen, dus de kunst is om je aandacht weer terug te laten keren naar je lichaam op dit moment.  

Mindfulness is een continue training. Je hebt het nooit ‘geleerd’. Je bent dus altijd aan het oefenen. Je traint net als trainen in de sportschool, je spier van het bewustzijn. 

Het grote voordeel is dat het overal kan. Het is niet hetzelfde als positief denken, je accepteert wat er is. Je bent nieuwsgierig en je bekijkt alles alsof het ‘nieuw’ is. Er is geen sprake van streven, dat brengt teleurstelling. Het gaat om vertrouwen, geduld hebben en niet oordelen. 

Lichaamsbewustzijn is de basis voor het verwerken van emotionele spanningen. Dit is te leren door Mindful Emotie Oefeningen. Dit is onderdeel van de Mindful Emotie Behandeling.