De hele dag door hebben mensen emoties. Hiervan bewust zijn bij alles wat je doet, lukt je niet de hele dag. Je wilt zoveel en je moet zoveel, dat je vaak meerdere dingen tegelijk doet. Je bent met je aandacht niet bij alles wat je doet. Je dagelijkse routine, zoals opstaan, tandenpoetsen, je wassen en aankleden zijn acties die je min of meer onbewust doet, ze gaan eigenlijk automatisch.
Omdat ze automatisch gaan, heb je ook tijd om iets anders te doen, bijv. aan een probleem denken, terwijl je je tandenpoetst of onder de douche staat. Dit gaat eigenlijk vanzelf en vaak heb je dit niet eens door. Aan alle problemen waar je aan denkt zit een emotie gekoppeld en een bijbehorende spanning geplakt. Anders was het geen probleem, zo simpel is dat. Emoties en de bijbehorende spanningen kunnen heel prettig zijn, maar dan ervaar je dit niet als een probleem, zoals bijvoorbeeld bij een leuke gebeurtenis als een verliefdheid, huwelijk of een geboorte.
Als je namelijk een probleem hebt, is de emotie die daaraan vastgeplakt zit, niet leuk. Meestal gaat het dan om boosheid, verdriet of angst. De spanningen die daarbij horen zijn niet prettig. Die wil je ook liever niet voelen. Dat maakt vaak dat we gaan denken, oftewel het probleem proberen te relativeren, zodat we de spanningen niet hoeven te voelen. Denken alleen is soms niet genoeg. Je kunt zoveel spanning ervaren dat je de behoefte krijgt of zelfs onrust voelt om iets te gaan doen, zoals sporten of televisiekijken. Eigenlijk zoek je dus afleiding om de spanning niet te hoeven voelen. De spanning weg-eten is daar een mooi voorbeeld van.
Als je deze emotionele spanning lang negeert door afleiding te zoeken, gaat het zelfs pijn doen en ga je deze letterlijk wegslikken met medicatie.
Het verwerken van emoties
Emoties hebben we niet voor niets. De bedoeling achter elke emotie is dat je deze eerst goed voelt, dan verwerkt en daarna de daaraan gekoppelde spanning loslaat om van een situatie te leren. Dit telt voor zowel de minder leuke als de leuke emoties… Als dit goed doet blijf je je goed bewust van alles wat je doet, bouw je geen overmatige spanning op, blijf je lichamelijk fit en gezond en verloopt je leven op een fijne manier.
Het verwerken van je emoties gebeurt de hele dag door. ‘s Nachts verwerk je de emoties van de spanningen, waarbij het overdag niet lukte. Als er te veel tegelijk verwerkt moet worden, door een nare gebeurtenis of je neemt overdag geen tijd en rust om je emotionele spanningen te verwerken, kun je dus ‘s nachts letterlijk wakker liggen van je problemen. En het rare is dat je problemen ‘s nachts altijd veel erger lijken. Ook de opbouw van je lichaamsspanning stijgt
Blokkades en klachten
In onze opvoeding en op school wordt helaas nog te weinig aandacht gegeven aan het emotionele stuk van je leven. Je hebt geleerd om je verdriet weg te slikken, om tot 10 te tellen als je boos bent en om toch maar even door te zetten als je bang bent.
Op het moment dat je stelselmatig jouw emoties niet verwerkt, gaat de spanning in je lichaam blokkades opbouwen. Kinderen geven dit altijd goed aan, ze hebben dan buikpijn (bijv. uit angst om naar school te gaan) of keelpijn. Een veel gehoord voorbeeld is dat je van de spanning moet overgeven (dat je letterlijk je maaginhoud door de keel naar buiten duwt, dus de angst eruit gooit).
De blokkades kunnen ook in je spieren gaan zitten, je wordt strammer en je gaat dus letterlijk vastzitten. Heel veel fysieke klachten hebben te maken met spanningen. Het lichaam verkrampt letterlijk. Nek, schouder en rugklachten zijn dan vaak de eerst voelbare spanningspijnen.