4. Gevoel, angst en energie

Een gevoel is een neutrale ervaring van de zintuigen. Zodra deze ervaring wordt beoordeeld of beïnvloed door gedachten, neemt deze ervaring een andere kwaliteit aan en wordt emotie genoemd. 

Wij hebben er een gewoonte van gemaakt om gevoelsreacties op situaties te benoemen. Iets is bijvoorbeeld goed of slecht, moeilijk of onaangenaam. Het benoemen hiervan geeft vaak ‘verzet’ tegen dingen die onaangenaam gevonden worden. Zo roepen alle emoties die als basis het angstgevoel hebben, een gevoel van weerstand op. Die willen we dus niet voelen.  

Als je nu puur het gevoel beleeft, zonder jezelf tegen te houden om dit te beleven, is dit gevoel vaak niet zo erg als je in de eerste instantie dacht. Angst kennen we als een gevoel wat niet prettig of zelfs heel erg heftig is. Maar angst is een vorm van energie die door je lichaam stroomt. Dit kan inderdaad wel heel heftig aanvoelen, omdat we het niet gewend zijn. Als je het eenmaal hebt beleefd, kun je angst anders gaan beleven.  

Angst is feitelijk geblokkeerde energie. Je merkt dit het beste als je een keer heftig bent geschrokken of verlamd bent geweest van angst. Na de schrik ontlaadt je lichaam zich en je ervaart dan als het ware een soort van euforisch gevoel alsof er elektriciteit door je lichaam raast. Dat is het vrijkomen van energie.  

Als je een extreme schrik nooit hebt ervaren en niet weet hoe energie in jouw lichaam voelt, zou je een arm eens een tijdje in de lucht moeten houden. Na ongeveer 1 of 2 minuten de arm langzaam weer laten zakken en voel dan eens wat er in die arm gebeurt…De arm kan prikkelen of tintelen of een kloppend gevoel geven. Wat je voelt is het stromen van energie. 

Iedere keer als je spanning ervaart, stagneert de energiestroom. Bij het ontspannen gaat de energie weer stromen. Als je moe bent, heb je weinig energie. Als je sport of buiten bent, neemt je energie toe. ’s Morgens heb je vaak meer energie dan ’s avonds.  

Bij acute angst zorgt je lichaam ervoor dat je voldoende energie hebt om de situatie het hoofd te bieden. Als de acute situatie voorbij is, daalt je energielevel weer en kun je ontspannen. Deze laatste vorm van angst is een natuurlijk proces en wordt hier verder buiten beschouwing gelaten.  

Niet acute angst zorgt ervoor dat spanning in jouw lichaam langer aanhoudt dan normaal bij een vorm van inspanning. Door de gebeurtenis die de angst oproept ga je automatisch denken en relativeren en dit houdt de spanning en angst in stand en zorgt ervoor dat je energielevel daalt.  

Als deze spanning blijvend is, gaat de energiestroom stagneren, je letterlijk blokkeren en klachten geven. Het toelaten van spanningen en losgaan van blokkades van de energiestroom na een lange periode kunnen gepaard gaan met extreme vormen van energie. Hierover later meer. 

Als je dus het gevoel beleefd, zonder jezelf tegen te houden, dus het gevoel wat je hebt, toe te staan, blijft de energie stromen en blokkeert het niet. Dit kun je leren door middel van de Mindful Emotie Oefeningen.