2. Primaire en secundaire emoties

Om duidelijk te maken wat er nu precies verwerkt moet worden, spreken we van basis emoties of primaire-emoties en secundaire emoties. Voor de duidelijkheid hebben we het hier even over primaire en secundaire emoties. 

Iedereen kent vreugde, angst, verdriet, boosheid, liefde, verbazing of verrassing, schaamte of schuld en walging als emoties. Er zijn er nog veel meer op te noemen. 

Volgens onze visie zijn er maar 2 primaire emoties. Dit zijn liefde en angst. 

Echte liefde kent geen emotionele spanningen. Liefde stroomt, geeft energie en kent geen blokkades, geeft geen klachten of problemen.  Als iedereen alleen liefde kende bestond deze website niet. 

Feeling Means Healing heeft als uitgangspunt de primaire emotie ANGST. Onder angst vallen alle emoties die we als niet prettig ervaren en die ongezonde spanningen oproepen.  

Alle andere emoties voelen voor ons als secundaire oftewel tweederangs emoties. Niet dat deze niet belangrijk zijn, zeker niet. Maar het zijn uitingen vanuit de primaire emoties. Oftewel deze verwijzen naar de gevoelens die je hebt over de primaire emotie. De secundaire emoties zijn ook aangeleerd en komen van buitenaf. De primaire zitten in je en heeft iedereen van nature. 

Primaire emoties zijn heftig en kortdurend. Het is energie die door ons lichaam beweegt en niet langer dan 10 tot 90 seconden duurt.  Een emotie die op het moment zelf of wat later niet helemaal doorvoeld wordt, bevriest. Dit wordt een blokkade in het lichaam, ofwel een secundaire emotie – bron internet 

Lees meer hierover bij ‘Gevoel, Angst en Energie.